top of page
himmel

Inspirerad mat & resor

Foodies and Travel är fyllt med unikt och engagerande innehåll. Utforska allt som erbjuds – kanske kommer bloggen & butiken väcka nyfikenhet och inspiration. Så, luta dig tillbaka, koppla av och läs vidare.

Den klimatsmarta Sydafrikaresan

Uppdaterat: 4 feb.

Gröna fotavtryck på savannen.


I Sydafrika finns det många möjligheter att semestra med ett gott samvete och upptäcka en helt ny sida av landet både i fråga om utflykter, restauranger och hotell. Helt enkelt en semester fylld med kärlek, grönt ansvar och uppskattning för jorden.

 

Vatten och berg ovanifrån
Gröna Sydafrika från ovan

Glöm weekendresor

Idag mer än någonsin tidigare, tvingas vi att göra miljömedvetna val i vår vardag. Vissa val sker medvetet medan andra sker mer eller mindre omedvetet. På senare tid har många av oss blivit mer reflekterande kring vårt personliga miljöansvar, även när vi är på semester. Idén om hållbar turism har utvecklats från ordspråket ”Lämna inga fotspår, ta bara fotografier.” Vi vet att vi bör minimera vårt CO2 och därför inte flyga, men det går att välja rätt flygbolag. Glöm weekendresor och satsa på en långflygning en gång om året eller vart annat år.


Välj rätt flygbolag för den klimatsmarta Sydafrikaresan

– Välj Air France eller KLM

Dessa flygbolag är bland de bästa i Europa på flygresor som främjar grön praxis och politik. De deltar i de branschövergripande 2020-målen för koldioxidutsläpp, bland annat genom att förbättra bränsleeffektiviteten med bättre plan och alternativa bränslen som biobränslen. De vill därmed minska CO2-utsläppen med smartare teknik. Bolagen har också minskat sin ljudnivå, vattenanvändning, avfallsproduktion och energiförbrukning betydligt sedan 2013.

 

Vad du som resenär kan göra


·      Ta ett nonstop-flyg

·      Klimatkompensera ditt koldioxidutsläpp

·      Packa lättare

·      Välj boende och utflykter med miljöprofil

·      Välj gröna rätter och veganmat. Om du äter kött, välj att äta mindre men bättre kött


Grönt är skönt – det är poängen


The Vineyard – ett grönt och prisbelönt boendeI Kapstaden hittar vi det prisbelönta och miljöansvariga hotellet The Vineyard som jobbar med ett antal initiativ med hållbarhetsfokus. På fastigheten finns 80 solpaneler, och de får grön energi från Darling Wind Farm. The Vineyard tar hand om sitt BDT-vatten och återvinner 98 procent av sitt avfall. De är även en certifierad medlem av Fair Trade Tourism och i ett antal organisationer som Event Greening Forum, samt medlem i BirdLife SA och Eco Atlas som stödjer nationalparker i sitt arbete. The Vineyard strävar efter att främja rättvis handel, hållbara och etiskt producerade varor när de köper in t.ex. viner, kaffe, kött och skaldjur till hotellet.


Hållbara utflykter från KapstadenUpplev vingården Spier på ett unikt och roligt sätt genom att ta en Segway Tour. Här upplever man de mindre kända delarna på den 300-åriga gården på ett elfordon. Utflykten ger en första hands inblick i hur vingården influerar sin banbrytande biodynamiska jordbruksmetod (en holistisk organisk odlingsmetod som fokuserar på naturcykler och sambandet mellan jord, växt och djurliv).


Tågresa och gröna upplevelser i kåkstaden LangaDet finns inget bättre sätt att börja en dag i Kapstaden än genom att besöka den äldsta kåkstaden Langa. Researrangören Camissa Travel & Marketings miljövänliga tågäventyr börjar med en enkel tågresa och avslutas med en av de mest autentiska upplevelserna som finns i Kapstaden. Besökare ges möjligheten att ge tillbaka till och inte bara titta på de informella bosättningarna.  Det blir en utflykt både med kulturhistoriska insikter, volontärarbete och en del grön turism. Ombord på tåget får man en verklig känsla av hur den vardagliga transporten ser ut för Langas invånare. Det blir ingen särskild behandling eller första klassens krusiduller utan guiden ger oss en färgstark och levande inblick och samtal med passagerarna. Första stoppet är Langa station där vi möts av köttmarknader, basarer, spritbutiker och frisörer. Härifrån tar vi oss sedan till Sinebhongo Community Garden för att bli smutsig om händerna - på ett bra sätt! Dagen bjuder på en färgstark och tankeväckande inblick i kåkstaden.


Utvecklingsprojekt med Uthando Tour


Barn som spelar cello
Barn från Uthanda projektet

Uthando Social Development Projects handlar om Uthando (kärlek) till Sydafrika.

Uthando är en unik modell för ansvarig turism som kopplar samman turistindustrin med ett brett utbud av innovativa, inspirerande och välskötta samhälls- utvecklingsprojekt. Utflykten ger upphov till diskussioner om den sydafrikanska historien, apartheid och djupgående information om de politiska, sociala, ekonomiska, kulturella och lokala problemen som konfronterar Sydafrika idag. Kärnpunkten i utflykten är besök till intressanta, innovativa och inspirerande projekt och möten med de otroliga människorna som driver projekten. Samtidigt hjälper vi dessa underbara individer att fortsätta med sina ansträngningar.


Vandring, örtte och språk på !Khwa ttuDen västra kapprovinsen i Sydafrika är erkänd av FN som ett biosfärområde.

Vandringslederna på ! Khwa TTU: s är ett härligt sätt att utforska de unika växterna i området och vattenhålet nära gästhuset är perfekt för fågelskådning. Vi följer med Khwa-teamet på en örtprovning och San-språksession. Vi observerar produktionen av örtte som traditionellt har använts som läkemedel. Besökare kommer också att uppleva en kort interaktiv session om alla San-språk inklusive olika klick. Missa inte den fantastiska möjligheten att höra och lära dig direkt från San!


Övernattning på unika GrootbosPå banbrytande Grootbos bor vi mitt i den orörda vildmarken. Grootbos är nyskapande och innovativa i sitt sätt att tänka och göra saker och har vunnit flera ekoturism-utmärkelser genom åren. Grootbos reservatet erbjuder oss möjligheten att fördjupa oss i det unika fynboriket och den gamla skogen med 800 plantarter, 118 fågelarter, 29 däggdjur och 21 amfibier - varav några är utrotningshotade. Lodgen är placerad för att fånga magin i Walker Bay som sträcker sig ut till horisonten - hem åt "Marine Big Five": stora vithajar, södra högervalar, sälar, pingviner och delfiner. Grootbos är starkt engagerade i att förbättra lokalbefolkningens försörjning genom hållbar turism. Deras Green Futures College tränar unga vuxna från Gansbaai-området i djur-och naturskydd, vilket ger dem den kompetens och det förtroende som krävs för att kunna anställas samtidigt som de bidrar till bevarandet av regionens unika biologiska mångfald.


Safari på Gondwana Tented Eco CampGondwana Tented Eco Camp är den perfekta tillflyktsorten för naturälskare. Här upplever vi ett unikt safariäventyr som kombinerar det bästa av en spännande semester med naturvård. Resenärer kommer att få ett dagsschema vid ankomsten, som inkluderar frukost, lunch och middag, samt en rad aktiviteter t.ex. miljövård och kamera-övervakning av lejonen. Aktiviteterna kommer att hålla oss upptagna hela dagen för att sedan återvända till lägret för den traditionella ”boma” middagen. Campen består av miljövänliga och moderna tält med utsikt över flodbädden. All ström levereras av solenergi eller gas. Varje tält har en inomhusdusch och handfat med varmt vatten och toalett. Det finns också ett avkopplingsområde med hängmattor och sittplatser utomhus, samt en bassäng att doppa sig i efter en hård dag ute i bushen.


 

 För bokning och reseupplägg kontakta Sydafrikaresor
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page