top of page
himmel

Inspirerad mat & resor

Foodies and Travel är fyllt med unikt och engagerande innehåll. Utforska allt som erbjuds – kanske kommer bloggen & butiken väcka nyfikenhet och inspiration. Så, luta dig tillbaka, koppla av och läs vidare.

5 magiska boenden i Tjeckien

Den ultimata guiden till Tjeckiens natursköna boenden


Ibland behöver man komma bort från vardagens stress. I Tjeckien kan du spendera en natt i naturen och välja bland boende i hållbara trästugor, utsikt över vatten och trädgårdar som växer vilt. Låt grönskan blir din, åtminstone under några dagar!Bastu och bad
Bastubad på Hidden Retreat


Off -Grid boende KEBIN

Om hållbarhet är din filosofi så vet jag en plats som är balsam för själen. Bege dig till regionen Vysočina som är hem åt tre världsarv, fler än någon annan region i Tjeckien. Från de historiska judiska kvarteren i Třebíč till den vidsträckta gamla stadskärnan i Telč. Det är också här du hittar en bostadscontainer som fungerar enligt off-grid principen. Ägarna kallar den för KEBIN och förutom miljön ägnade de också stor eftertanke åt designen. Resultatet är en unik upplevelse för alla som tillbringar några nätter i KEBIN – en plats perfekt för avkoppling.

 
 


Ultimat lyx på Hidden Retreat

Ett stenkast bort eller 45 minuter med bil hittar du Hidden Retreat nära Lipnice nad Sázavous. Turen genom skogen förbereder dig på vad som väntar – äventyr med lyx precis vid kanten av ett stenbrott. Så fort du går genom träporten öppnar sig ett hisnande panorama upp sig över granitbrottet med en flytande bastu och en mysig stuga. Det kanske bara är tillfälligt men att ha denna vackra plats helt för dig själv om så bara för en stund är en fantastisk känsla. Förutom stenbrottet kommer du att njuta av den flytande bastun på vattenytan. Du kan koppla av i den vedeldade cederbaljan och när kvällen kommer kan du grilla något gott på terrassen till fåglarnas kvitter.

 

I närheten finner du det nationella minnesmärket till minne av spioneri under kommunistregimen skapat av skulptören Radomír Dvořák. Den första av skulpturerna heter Bretschneiders öra, efter den hemlige polismannen från Hašeks roman Den tappre soldaten Svejk. Den andra – Sanningens mun – är löst inspirerad av Bocca della Verita i Rom. Den sista Golden Eyes ligger lite längre bort i stenbrottet Staré och skapades av Dvořák själv.
 

Drömmar på Stromhouse


Har du någonsin undrat hur det skulle vara att sova i trädtopparna? Om du gillar äventyr och inte har några problem med att klättra uppför några branta trappor, så ska du boka en vistelse i Stromhouse. En timme utanför Prag kan du ge dig själv eller någon annan en upplevelse för livet och bli, även bara för några nätter, en del av skogen. Nämnde jag att du bor och sover utan el och wifi? Väldigt hälsosamt och nu viktigare än någonsin. Läs en bra bok på terrassen utan några distraktioner. På kvällen kan du klättra ner till lägerelden och och njut av en härlig avslutning på dagen.
  

Betagande utsikt från minihuset Skrytín


Om du kör med bil till Tjeckien tycker jag att du ska boka en vistelse på Glamping Skrytín. Minihuset med en mysig inredning och en skog så långt ögat kan nå tar dig till en värld av lugn och total avkoppling. Byggnaden är byggd av träshingel och är utformad för två personer som vill uppleva något helt annat och i fullständig avskildhet. Huset har en rymlig terrass från vilken du kan njuta av den fantastiska utsikten över en dal med tät skog och ängsblommor.

Samma ägare äger iglon och slottet Skrytín, som står några hundra meter från varandra. Genom att köpa en vistelse är du med och renoverar ett hundra år gammalt slott som blir miljövänligt. Missa heller inte att besöka koncentrationslägret Theresienstadt som ligger i närheten – även om det är jobbigt så är det viktigt att vi minns.
 

Boende på vingården Thaya


Om cykling är din melodi varför då inte cykla och provsmaka viner? Det är vanligt i Tjeckien. Ta en cykeltur genom att cykla en liten del av Moravian Wine Trails, träffa lokala vinmakare och upplev vingårdarna. Huvudvägen förbinder Uherské Hradiště i den östra delen av regionen med Znojmo, den medeltida staden vid gränsen till Österrike. En ny elegant pärla har vuxit fram i utkanten av Podyjí nationalpark - Hotel Thaya. Hotellet är en del av den anrika vingården Thaya vars vingårdar ligger spridda runt hela hotellet. Du kan även se dem från deras roof top. Det första du kommer att lägga märke till är de rena linjerna, luftigheten och autenticiteten i arkitekten Jakub Ciglers byggnader. Jag rekommenderar en vistelse i lägenheterna som kan påminna dig om en hobbitby eller vinkällare. I huvudbyggnaden hittar du Apri Restaurant som serverar mat till största delen gjord av lokala råvaror. Hyr en elcykel och cykla runt till vinkällarna och smaka på de lokala vinerna. Ett besök i Mähren är aldrig komplett utan ett besök i en vinkällare! Bäst upplevelse av de tjeckiska vinerna och de olika sorterna får du på Salon vín i Valtice. UNESCO har tagit med tre områden i södra Mähren på världsarvslistan, området Lednice-Valtice med sina vinkällare och biosfärreservaten i Pálava och de vita karpaterna (Bílé Karpaty). Missa inte ett besök till den lilla byn Popice som har två av regionen Mikulovs mest populära vingårdar, Sonberk och Gotberg. De toppmoderna vingårdarna har restaurang och provsmakningen i mitten av vingården, vilket ger en magisk upplevelse!

  

Alla bokningar av boende sker genom Amazing Places (icke sponsrat innehåll). För resor till och inom Tjeckien kommer jag snart att sälja packet med boende och mat- och dryckupplevelser. Innan dess vid eventuella frågor är du varmt välkommen att mejla med frågor och tips.

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page